Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.
Roles of Nutritional Factors against COVID-19
Yun, Yina ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Jílek, Petr (oponent)
2. ABSTRAKT Virus těžkého akutního respiračního syndromu coronavirus-2 (SARS-CoV-2), známý také jako koronavirové onemocnění(COVID-19), byl objeven v čínském Wuhanu v prosinci 2019. 11. března 2020 bylo zjištěno, že pandemie byla po celém světě. Zatímco svět bojuje s COVID-19 a neschopnostíklinicky relevantních léků, pozornost se přesunula na způsoby, které mohou pomoci posílit imunitnísystém. Farmaceutické společnosti pracujína vývoji cílené léčby a vakcín proti viru SARS-CoV-2 COVID-19. Důvodem je významný vliv viru COVID-19 na imunitnísystém, který se projevuje různými zánětlivými reakcemi. Strava, která poskytuje zdravou rovnováhu kalorií, živin a dalších makroživin, by mohla významně pomoci při prevenci a léčbě chronických infekčních onemocnění. Zdravá strava bohatá na vitamíny A, C, D a E a některé mikroživiny a zinek, selen, měď, železo a omega-3 mastné kyseliny může pomoci s řadou infekčních poruch. Cílem této studie bylo prozkoumat a informovat o nejnovějších objevech týkajících se použití vitamínů a minerálů při léčbě COVID-19. Provádíse přehled minulých výzkumů s cílem identifikovat závěry, k nimž dospěli jiní odborníci zvažující příznivé účinky složek stravy. Nedostatek těchto minerálů a živin v plazmatické koncentraci může mít za následek snížení výborné funkce imunitního systému, který je...
Nutritional factors in etiopathogenesis of Alzheimer's disease
Park, Hyojung ; Hronek, Miloslav (vedoucí práce) ; Rathouská, Jana (oponent)
2. ABSTRAKT Alzheimerova choroba (AD) je genetická, progresivní, neurodegenerativní porucha. AD je zodpovědná za velkou většinu případů demence a rostoucí prevalence onemocnění na celém světě je hlavním problémem veřejného zdraví. Tento dokument poskytuje důkazy z epidemiologických studií, které přibývají, že dieta a výživa patří k mnoha potenciálním rizikovým faktorům, které jsou zkoumány v souvislosti s rozvojem AD. Tyto faktory úzce souvisejí s naším způsobem života, s tím, co jíme, as patofyziologií, která může změnit a zabránit v našich každodenních činnostech. Vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje žádná účinná a ověřená léčba nebo preventivní opatření pro AD, stále více se zaměřuje na prevenci onemocnění obecně a na zdravou výživu zvláště. Aby se snížila pravděpodobnost rozvoje AD, měla by být preventivní intervence zahájena co nejdříve. Vzhledem k neurodegenerativním charakteristikám tohoto stavu je třeba vzít v úvahu přiměřenou dietu, protože má ochranné i preventivní výhody. Patří mezi ně kofein, isoflavonové fytoestrogeny, polyfenoly, vitamín B, vitamín D, antioxidační vitamíny (vitamíny C, E, betakaroten), minerální látky (vyhněte se mědi, železu a hliníku), nenasycené mastné kyseliny, vitamín B a vitamín D. Existují důkazy, že DASH, středomořská a ketogenní dieta mohou zabránit a...
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.
Kvalita života jedinců po transplantaci ledvin a možnosti jejího ovlivnění různými formami intervence
Králová, Helena ; Mahrová, Andrea (vedoucí práce) ; Vaňous, František (oponent)
Název: Kvalita života jedinců po transplantaci ledvin a možnosti jejího ovlivnění různými formami intervence. Cíle práce: Zhodnotit aktuální kvalitu života jedinců po transplantaci ledviny. Následně vyhodnotit vliv 6 měsíční intervence řízeného pohybového programu, speciální výživy, kombinace výživy a pohybového programu a kontrolní skupiny-bez intervence na kvalitu života podmíněnou zdravím. Porovnat výsledky mezi jednotlivými skupinami a vyhodnotit nejúčinnější složku intervenčního programu na kvalitu života. Soubor a metody: Sledovali jsme smíšený soubor 21 pacientů (průměrný věk 58,4  9,34 let) po transplantaci ledviny v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Pacienti byli náhodně rozděleni do 4 skupin, každá skupina měla jiný z výše uvedených programů. Hodnocení kvality života probíhalo ve dvou fázích pomocí vstupních a výstupních dotazníků. Byly použity standardizované dotazníky KDQOL - SFTM (zkrácená a přizpůsobená verze). Dále byla hodnocena důležitost jednotlivých dimenzí kvality života pomocí dotazníku WHOQOL-100. Pro zpracování výsledků byla použita deskriptivní analýza, neparametrický Wilcoxonův znaménkový test a neparametrický Kruskal Wallisův test. Statistická významnost mezi dvěma měřeními byla hodnocena na hladině p ≤ 0,05. Výsledky: Po vstupním testování a...
Vliv pohybové a nutriční a nutriční intervence na fyzickou zdatnost a QŽ jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny
Švagrová, Klára ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Brandejský, Petr (oponent) ; Adámková, Věra (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU Vliv pohybové a nutriční intervence na fyzickou zdatnost a kvalitu života jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny Abstrakt disertační práce Zpracovala: Mgr. Klára Švagrová Školitel: Prof. Ing. Václav Bunc, CSc. Školící pracoviště: Laboratoř sportovní motoriky Praha, 2012 ABSTRAKT Transplantace ledviny je nejkvalitnější metodou léčby chronického selhání ledvin, přesto přináší mnoho zdravotních komplikací. V prvním roce po transplantaci ledviny dochází vlivem samotné transplantace ke zlepšení fyzické zdatnosti i kvality života pacientů, které jsou oproti běžné populaci snížené. Toto zlepšení podporuje vhodná pohybová a nutriční intervence, bez kterých po prvním roce po transplantaci opět dochází ke zhoršení fyzické zdatnosti i kvality života pacientů. Cílem práce je ověřit pozitivní efekt dlouhodobé pohybové a nutriční intervence na zdravotně orientovanou zdatnost a úroveň kvality života podmíněné zdravím u reprezentativního vzorku jedinců v prvním roce po transplantaci ledviny. Zároveň je cílem ověřit, zda je možné realizovat takto zaměřený experiment v českých socio-kulturních podmínkách a podmínkách českého zdravotnictví. Metody: Předkládaná prospektivní randomizovaná studie je experimentem ověřujícím dva experimentální faktory. Výzkumný...
Význam nutričního skóre u pacientů se zavedeným PICC nebo Midline katétru
Pavelková, Kateřina ; Tomová, Šárka (vedoucí práce) ; Bratová, Andrea (oponent)
Bakalářská práce s názvem ,,Význam nutričního skóre u pacientů se zavedeným PICC nebo Midline katétrem" se zaměřuje na význam nutričního stavu a přítomnosti komplikací žilního vstupu - Midline katétru nebo PICC. Hlavním cílem naší práce bylo zhodnocení významnosti vztahu mezi nutričním dotazníkem NRS2002 a četností komplikací u vybraných žilních vstupů. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část práce obsahuje výběr poznatků související s řešenou problematikou, nutriční stav a jeho zhodnocení, malnutrice, nutriční screening, PICC a Midline katétr - indikace a kontraindikace, zavedení, komplikace, specifika ošetření. Stručná pozornost je věnována PICC týmu. Data pro empirickou část byla sbírána na pracovišti Cévních vstupů a Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol. Samotná empirická část obsahuje metodiku práce, charakteristiku vzorku respondentů, organizaci šetření a zpracování dat. Sledování se zúčastnilo celkem 206 nemocných, ve věkovém rozmezí od 26 do 98 let, průměrného věku 72±13,2 let a mediánu 74 let. Pro bakalářskou práci byla zvolena kvantitativní průzkumná metoda dotazníkového šetření. Výše uvedená metoda sleduje všechny proměnné, které jsou uspořádané a měřitelné. Data týkající se zavedení žilního vstupu a jeho sledování byla zaznamenána do tabulky v programu Excel...
Problematika výživy při vysokohorské turistice
Honzejková, Kateřina ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Výživa nejen profesionálních horolezců, ale i příležitostných turistů ve vysokohorských podmínkách se stává ve sportovní nutrici stále diskutovanějším tématem. A to hlavně vzhledem ke studiím vedoucím k závěru, že zejména dehydratace má na vliv organismu v těchto nadmořských výškách značný vliv a můžeme jí přisoudit mnoho symptomů dříve přisuzovaných samotné hypoxii. Diplomová práce byla rozdělena na teoretickou část, která popisuje základní problematiku nutrice a hydratace, stejně tak jako akutních potíží, které mohou horolezci na svých cestách do vysokohorského prostředí zažít. Praktická část byla založena na kvantitativním přístupu za pomoci dotazníkového šetření a jeho vyhodnocení. Dotazník byl anonymní, nestandardizovaný s otevřenými i uzavřenými otázkami. Výzkumu se účastnilo celkem 68 respondentů. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny a diskutovány v závěrečné části práce. Cílem práce bylo zmapovat stravovací návyky respondentů během pobytu ve vysokohorském prostředí, zhodnotit jejich povědomí o rizicích a potížích, které mohou souviset v nutricí a dehydratací při aktivitách ve vysokohorském prostředí a posoudit, zda respondenti řeší nutrici a hydrataci během svých cest. Pro práci byly stanoveny 4 hypotézy. Klíčová slova Nutrice; hydratace; akutní horská nemoc; vysokohorská turistika; vysoká...
Vliv změny stravovacích a pohybových návyků na tělesné složení u osob po poškození míchy
Jarošová, Eliška ; Vařeková, Jitka (vedoucí práce) ; Prokešová, Eva (oponent)
Název: Vliv změny stravovacích a pohybových návyků na tělesné složení u osob po poškození míchy. Cíle: Zjistit vliv půlročního intervenčního programu zaměřeného na pohybovou aktivitu a změnu stravovacích návyků na tělesné složení u osob po poškození míchy. Metody: Studie se zúčastnilo 27 osob po poškození míchy (10 žen a 17 mužů)s výškou poraněného segmentu Th4- Th12, s průměrným věkem 41,86 ± 10,3 let a počátečnímBMI27,02 ±5,0kg/m2.Tělesné složení bylo měřeno multifrekvenční analýzou pomocí bioelektrické impedance zařízením Bodystat QuadScan 4000. Ke zpracování výsledků byl použit statistický program IBM SPSS Statistics 22. Studie trvající 6 měsíců zahrnovala nejprve 2 týdny intenzivního programu v CP, následně 5 měsíců dodržování nastavené edukace doma a opět 2 týdny intenzivního programu v CP. Měření hodnot proběhlo před začátkem edukace a následně po jejím skončení. Výsledky: Vlivem edukace došlo u výzkumného souboru k úbytku tělesné hmotnosti (p ˂0,001), zároveň došlo ke statisticky nevýznamnému nárůstu procenta tělesného tuku, FM (p = 0, 193). Dále došlo k poklesu aktivní tělesné hmoty, MM (p = 0,002), celkové vody v organismu, TBW (p = 0,002), intracelulární tekutiny, ICW (p = 0,016) i extracelulární tekutiny, ECW (p = 0,001). Snížení hodnot ECW/TBW (p ˂0,001) naznačuje zmenšení otoku....

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.